Rendeld házhoz és mi ingyensen kiszállítjuk már 19.990.-Ft felett.

Kövess minket!

Szelén

9termék 19

Miért is fontos a szelén?

A szelén egy létfontosságú nyomelem, amely elengedhetetlen az emberi egészség megőrzéséhez. Számos biológiai funkcióban vesz részt, beleértve az antioxidáns védekezést, a pajzsmirigy működését, és az immunrendszer támogatását.

Szerezd a Pirulafutáron a számodra megfelelő szelén tartalmú étrend-kiegészítőt!


Biológiai szerep és működés:


1. Antioxidáns védelem
A szelén kulcsfontosságú komponense a glutation-peroxidáz nevű enzimnek, amely az egyik legfontosabb antioxidáns az emberi szervezetben. Ez az enzim segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek sejtkárosodást okozhatnak, és hozzájárulhatnak az öregedéshez, valamint különböző betegségek kialakulásához.


2. Pajzsmirigy működése
A szelén létfontosságú a pajzsmirigyhormonok megfelelő működéséhez. Részt vesz a tiroxin (T4) trijód-tironinná (T3) történő átalakulásában, amely a pajzsmirigy hormonjainak aktív formája. Ez a folyamat alapvető a szervezet anyagcseréjének szabályozásában.


3. Immunrendszer
A szelén támogatja az immunrendszer működését, mivel elősegíti a fehérvérsejtek termelését és aktivitását, így segít a fertőzések leküzdésében.


Források és bevitel:
Élelmiszerforrások
A szelén különféle élelmiszerekben található meg. A leggazdagabb forrásai a brazil dió, a tengeri halak (például tonhal, lazac), a marhahús, a baromfi, a tojás, a gabonafélék és a teljes kiőrlésű termékek. A brazil dió különösen kiemelkedik, mivel egyetlen dió akár több napi szelénszükségletet is fedezhet.

Napi szükséglet
A felnőttek számára ajánlott napi szelénbevitel körülbelül 55 mikrogramm. A terhes és szoptató nők számára ez az érték valamivel magasabb, mivel a szelén fontos szerepet játszik a magzat és a csecsemő fejlődésében.


Egészségügyi előnyök:
1. Rákmegelőzés
Kutatások szerint a megfelelő szelénbevitel csökkentheti bizonyos rákfajták, például a prosztatarák, a tüdőrák és a vastagbélrák kockázatát. Az antioxidáns tulajdonságai révén a szelén segít megelőzni a sejtkárosodást, ami hozzájárulhat a rák kialakulásához.
2. Szív- és érrendszeri egészség
A szelén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Az antioxidáns hatásának köszönhetően csökkentheti az oxidatív stresszt, amely az érelmeszesedés egyik fő oka.
3. Gyulladáscsökkentés
A szelén gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ami különösen hasznos lehet olyan krónikus betegségek kezelésében, mint az ízületi gyulladás vagy az asztma.


Hiány és túladagolás:
1. Szelénhiány
A szelénhiány ritka, de súlyos következményekkel járhat. Tünetei közé tartozik az izomgyengeség, a fáradtság, a hajhullás és a köröm elváltozásai. A hiány hosszú távon hozzájárulhat a Keshan-kór kialakulásához, amely szívizomkárosodást okoz, és a Kashin-Beck-betegséghez, amely ízületi és csontdeformitásokhoz vezethet.
2. Túladagolás
A szelén túladagolása, más néven szelenózis, szintén problémákat okozhat. Tünetei közé tartozik a hányinger, a hasmenés, a bőrkiütések, a hajhullás, és súlyos esetekben idegrendszeri problémák. A biztonságos felső határérték felnőttek számára napi 400 mikrogramm.


Záró gondolatok:
A szelén egy nélkülözhetetlen nyomelem, amely számos létfontosságú biológiai funkcióban vesz részt. Az antioxidáns védelem, a pajzsmirigy működése és az immunrendszer erősítése mellett hozzájárulhat a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a gyulladások megelőzéséhez. Fontos a megfelelő szelénbevitel biztosítása kiegyensúlyozott étrenddel, de kerülni kell a túlzott mennyiséget, mivel a szelén túladagolása egészségügyi problémákat okozhat. Az egyéni igények és körülmények figyelembevételével érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel a szelénpótlás megkezdése előtt.