Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Érzékeny arcbőr ápolása

Temesiné Dr Antal Bernadett
Érzékeny arcbőr ápolása

Globális felmérések kimutatták, hogy a nők 50-61% -a és a férfiak 30-44%-a azt tapasztalta, hogy érzékeny a bőre.

Az érzékeny bőr nem egy bőrtípus. Valójában az érzékenység minden bőrtípust érinthet, a zsíros és pattanásokra hajlamos tinédzser bőrtől egészen a száraz és érett bőrig. A probléma nagyon sok embert érint[1]. Sokszor csak akkor derül fény arra, hogy bőrünk érzékeny, amikor kipróbálunk egy új dermokozmetikai terméket pl.:tusfürdőt, arckrémet vagy egy smink terméket.
Az érzékeny bőrt okozó állapotok ritkán súlyosak. A tüneteket általában a bőrápolási rutin néhány egyszerű megváltoztatásával kordában tudjuk tartani. Globális felmérések kimutatták, hogy a nők 50-61% -a és a férfiak 30-44%-a azt tapasztalta, hogy érzékeny a bőre. Létezik egy elmélet arra, hogy a nők miért hajlamosabbak a bőrérzékenységre, mint a férfiak. Az elmélet szerint a hormonális változások -és a bőrvastagság különbsége miatt a nők jobban ki vannak téve a dehidratáció és a száraz bőr kockázatának. A száraz, dehidratált bőr gyakran áll a bőr érzékenységének hátterében.


Tünetei:

A tünetek gyakran az arcon, testen és fejbőrön jelennek meg. Az érzékeny bőr tünetei a bőr védőrétegének (barrier funkció) sérülésekor jelentkeznek. A barrier funkció károsodását okozhatják különböző környezeti hatások, allergiás reakciók, dehidratáltság vagy valamilyen alapbetegség. Ilyen alapbetegség lehet a gluténérzékenység. De a sok stressz, túlzott alkoholfogyasztás is állhat a háttérben.
Megkülönböztetünk objektíven és szubjektíven érzékelhető tüneteket. Az objektív tünetek olyan fizikai változások, amelyeket az egészségügyi szakembereknek is láthatóak. Ilyen például a bőrpír, duzzanatok vagy sebek. A szubjektív tünet például viszketés, égés és fájdalom.

Mi okozhatja az érzékeny bőrt?

1. Száraz bőr A bőr kiszárad, ha túl sok vizet és olajat veszít. Ilyenkor a bőrünk viszket, érdes tapintású, berepedhet és pirosnak tűnik. A hideg, száraz téli levegő is előidézheti a bőrérzékenységet. Az American Academy of Dermatology Association szerint a túl száraz bőr növeli az irritáció és viszketés kialakulását.
A száraz bőr leküzdésére használjon karbamid, ceramidokat és tejsavat, glicerint tartalmazó krémeket. Ezek a jó minőségű ápolók megtalálhatóak a gyógyszertárakban és gyógyszertári webáruházakban. A párásítás segíthet abban, hogy növeljük az otthoni száraz levegő nedvességtartalmát, így a bőrünk sem tud annyira kiszáradni.

2. Ekcéma (atópiás dermatitisz)
Megváltoztatja bőr azon képességét, ami megvédi az irritáló anyagoktól, például a levegőben lévő baktériumoktól vagy a mosószerben lévő vegyi anyagoktól. Az ekcéma tünetei személyenként nagyon eltérőek lehetnek. A következőket tapasztalhatja: szárazság, viszketés, kis dudorok, bőrfoltok, vastag, repedezett vagy pikkelyes bőr.

Mit tehetsz? Néha a vény nélkül kapható viszketéscsillapító krémek és hidratálók elegendőek a tünetek enyhítésére. Próbáljon meg olyan hidratálót használni, mint például a CeraVe hidratáló lotion, amely ceramidokat tartalmaz. A ceramidok segíthetnek védőréteget képezni a bőrön, helyreállítva a bőr barrier funkcióját. Ha tünetei súlyosak, keressen fel egészségügyi szakembert.

3. Kontakt dermatitisz
A kontakt dermatitis egyfajta ekcéma, amelyet bőrszárazság és irritáció jellemez.
Kontakt dermatitisz esetén gyulladás alakul ki a bőrben, ha irritáló anyaggal találkozik. Amikor az irritáló anyag, mint például a mosószerben lévő illatosító anyag, érintkezik a bőrünkkel, kisebb károsodást okoz a felületen. Válaszul a szervezet immunválasszal próbálja megvédeni magát ettől.
Kezelése az, ha elkerüljük az irritációt kiváltó anyagot. Ha nem tudja, mi váltja ki, vagy nem lehet elkerülni, az egészségügyi szakember segítsége szükséges.

4. Allergia
A bőrgyulladást allergiás reakció is okozhatja. Amikor a bőrünk egy allergénnel találkozik, például egy pollennel, a szervezet a T-sejtek felszabadításával próbálja megvédeni magát tőle. Leegyszerűsítve ez az immunológiai folyamat bőrpírhoz és viszketéshez vezethet.



5. Rosacea ( rozácea)
A rosacea gyakori bőrbetegség, amely az arcot érinti. A korai jelek közé tartozik a könnyebb kipirulás, mint másoknál.
A rosacea rendkívüli érzékenységet okoz. Egyes termékek azonnali égő, és szúró érzést okozhatnak.
Egyéb tünetek a következők: az arc, a fül, a mellkas vagy a hát vörössége
kis dudorok és pattanások
látható erek
Az egészségügyi szakemberek nem tudnak a mai napig választ adni arra, hogy mi okozza a rozácea bőrbetegséget. Leggyakrabban a világos bőrű populációra jellemző bőrbetegség. Megfigyelhető a családi halmozódás.
Használjunk kifejezetten rozáceás bőrre kifejlesztett termékeket az arcápolási rutinunkhoz.
Például a Dermedic Redness termékcsaládot vagy az Uriage Roséliane termékeit.

Kezelés:

Az érzékeny bőr kezelése összetett terápia. A cél, hogy a viszketés, égő érzés megszünjön. Ezt követően kell összpontosítani az érzékeny bőr okának kezelésére.
Mindenképpen kérjük szakember segítségét.

Források:
[1]: ÉRZÉKENY BŐR: okok, kezelések, termékek a La Roche-Posay-tól (larocheposay.hu)
Sensitive Skin: 10 Causes, Treatments, and More (healthline.com)
Sensitive Skin: What It Is, Causes, and Treatment (verywellhealth.com)