Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Mit is lehet tudni a hiperpigmentációról?

Mit is lehet tudni a hiperpigmentációról?

A pigmentfoltok általában sötétbarna vagy barnás foltok formájában jelennek meg, és lehetnek kisebb-nagyobb területeken az arcon, a kézen, a karokon, vagy más testrészeken.

A hiperpigmentáció olyan bőrprobléma, amely során a bőr egyes területei pigmentáltabbak mint a környező bőrfelület. Ez az elszíneződés azért következik be, mert a bőrben található melanin nevű pigment túlzott mennyiségben termelődik. A melanin a bőr természetes pigmentje, amely felelős a bőrszínünkért. A napfény hatására a bőrsejtek (melanociták) több melanint termelnek, ez pedig a bőr sötétedését eredményezi, ami egyfajta védekezés a napégés és a bőrrák kialakulása ellen.

 

A hiperpigmentációs foltokat két típusba soroljuk:

1. öregségi foltok: vagy köznyelven „májfoltok”. Leggyakrabban a napfénynek kitett területeken fordulnak elő ( arc, kézfej).

2. gyulladás után megjelenő hiperpigmentáció: például akné és ekcéma, egyéb bőrsérülések után. A teljes test felületen előfordulhat.

3. melasma: vagy terhességi maszk. Várandósok vagy fogamzásgátló tablettát szedők hölgyeknél fordulhat elő. Leggyakrabban a homlok területén alakul ki.

 

A pigmentfoltok kialakulásának lehetséges okai:

Napfény expozíció: Az UV sugárzásnak való hosszú távú kitettség vagy napégés gyakran okozhat pigmentfoltokat vagy sötét foltokat a bőrön. Ez fokozza a melanin termelését, ami a bőr sötétebb színét eredményezi.

Öregedés: A bőr öregedésével a melanin termelése nem egyenletes, ami pigmentfoltok kialakulásához vezethet.

Hormonális változások: Terhesség alatt vagy fogamzásgátló szedése során hormonális változások léphetnek fel, amelyek befolyásolhatják a melanin termelését és pigmentfoltok kialakulását okozhatják.

Bőr sérülései: Sérülések, például hegek, égési sérülések vagy gyulladások gyakran vezethetnek pigmentfoltok kialakulásához.

Genetika: A hajlam a pigmentfoltokra genetikailag öröklődhet, így ha valakinek a családjában előfordultak ilyen foltok, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki nála is.

Gyógyszerek: Néhány gyógyszer, például bizonyos antibiotikumok, fogamzásgátlók vagy kemoterápiás szerek is okozhatnak bőrreakciókat, beleértve a pigmentfoltokat is.

Fontos megjegyezni, hogy a pigmentfoltok kialakulásának pontos oka egyénenként eltérhet, és gyakran több tényező együttes hatása vezet a probléma kialakulásához. A pontos okok kiderítéséhez és a kezelés megtervezéséhez érdemes szakemberhez fordulni, például bőrgyógyászhoz vagy kozmetológushoz.

Kezelése nehéz, nincs általános terápia. Sokan használnak helyileg ható krémeket A helyi kezelések olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek halványítják a bőrt, például: azelainsav, C-vitamin, retinoidok, glikolsavas peelingek, niacinamid.

Léteznek különböző dermokozmetikumok, amelyek hatékonyan segíthetnek a meglévő sötét foltok ellen is. Az Eucerin-Anti Pigment termékcsalád olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a pigmentfoltok csökkentéséhez és a bőr egyenletesebbé tételéhez. Az egyik kulcsösszetevő a thiamidol, amely egy olyan összetevő, amely hatékonyan hozzájárul a melanin termelésének szabályozásához, ezzel is segítve a pigmentfoltok kialakulásának csökkentését.

Egy másik, szakértők által választott hatóanyag a niacinamid. A bőr alaprétegében kifejtett, hiperpigmentáció elleni hatásának köszönhetően a sötét foltok láthatóan csökkenhetnek.

A Vichy új Liftactiv B3 sötét foltok elleni krém SPF50 fényvédővel segít megelőzni és korrigálni a pigmentfoltokat. Ezt a krémet azoknak a nőknek ajánljuk, akik öregedésgátló hatást keresnek a sötét foltok és ráncok korrigálásáért és megelőzéséért.

Fontos, hogy a pigmentfoltok kialakulását meg tudjuk előzni!

Használjunk mindig napvédőt, amely legalább SPF50 fényvédő faktorral rendelkeznek. Azért fontos, hogy használj fényvédőt, hogy megelőzd a bőr UV-károsodását és a foltok újbóli megjelenését az arcon. Érdemes akár kétóránként újrakenni a fényvédőt, ha huzamosabb ideig tartózkodunk a napon, vagy ha intenzív sugárzásnak vagyunk kitéve.

Érdemes figyelembe venni, hogy egyes pigmentfoltok elleni termékek már rendelkeznek SPF-védelemmel. Ha a foltok elleni krém, amit a reggeli rutinunkban alkalmazunk magas SPF számú fényvédőt tartalmaz, nincs szükség még egy fényvédő termék alkalmazására!

A legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha beépítjük a bőrápolási rutinunkba a pigmentfolt elleni termékeket.

1. Arctisztítás

A tisztítás egy kulcsfontosságú lépés, amelyet soha nem szabad elfelejteni. Léteznek speciális, pigmentfoltok elleni habzó arclemosók, amelyeket célszerű a nappali-és esti rutinunkba.

2. Használjunk pigmentáció elleni szérumot

A legjobb eredményt a koncentráltabb termékekkel érheti el, például szérumokkal, melyeket tiszta, száraz bőrön használja. Vigye fel az egész arcára, és masszírozza be, amíg a szérum fel nem szívódik.

3. Foltok elleni krém felvitele

Használjon foltok elleni krémet közvetlenül a foltokra, vagy vigye fel vékony rétegben az egész arcra.

Források:

Hyperpigmentation: Types, treatment, and causes (medicalnewstoday.com)

Anti-Pigment | Hiperpigmentáció | Eucerin

Pigmentfoltok: mi okozza őket és hogyan kell kezelni? (vichy.hu)