Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Miért is fontos vitamint szedni a várandósság előtt és alatt?

Miért is fontos vitamint szedni a várandósság előtt és alatt?

Várandósság alatt a vitaminok fontos szerepet játszanak az anya és a magzat egészségének támogatásában. A várandósság időszakában a szervezet több tápanyagra és vitaminra van szüksége a normális fejlődéshez és a szervezet megfelelő működéséhez.

Az egészséges, változatos étrend a terhesség alatt segít a szükséges vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitelében. Viszont a reggeli rosszullétek, a hányás és sok esetben minden szagtól való undor, vagy éppen a kívánósság jelentősen megnehezítheti, hogy várandósan is egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozzunk. Ezért fontos, hogy plusz vitaminokat és nyomelemeket pótoljunk és így segítsük a szervezetünk működését, valamint a kisbaba növekedését, fejlődését.




De már a baba tervezésekor javasolják a szakemberek különböző vitaminok használatát. Bármilyen multivitamint lehetne szedni, amit amúgy is szedünk, de érdemes kifejezetten terhesvitamint beszerezni. Ezekben a készítményekben biztosan annyi van minden vitaminból, nyomelemből, amennyire az anyának és a babának szüksége van. Léteznek külön terhesvitaminok az első, második és harmadik trimeszterre, de vannak monokomponensű termékek is, vagyis amelyeket az anya az első hónaptól a kilencedikig szedhet és a szoptatás alatt is.

De mégis mik azok a vitaminok és ásványi anyagok amiket tartalmazzon egy várandós vitamin?

1. Folsav ( B9-vitamin):


A folsav hiánya növelheti a magzati fejlődés rendellenességeinek kockázatát, például a gerincvelő záródási rendellenesség (spina bifida) vagy a koponya és agy rendellenességei esetén. Ezért a terhesség tervezésekor és a terhesség első heteiben folsavat kell szedni.
Fontos, hogy minden nap 400 mikrogramm tartalmú folsav tablettát vegyen be a terhesség tervezésekor és a terhesség 12. hetéig.
Érdemes zöld leveles zöldségeket fogyasztani, amelyek folsavat (a folsav természetes formáját) tartalmaznak, valamint reggelire gabonapelyheket, ami rostban és folsavban gazdag.
Viszont nehéz az egészséges terhességhez ajánlott folsav mennyiségét csak az ételből beszerezni, ezért fontos folsav tartalmú étrend-kiegészítőt szedni.
Fontos hogyha a folsavat multivitamin tablettából szeretné bevinni, győződjön meg róla, hogy a tabletta nem tartalmaz A-vitamint (vagy retinolt)! A túl sok A-vitamin károsíthatja a babát.

2. Vas:
A vas fontos szerepet játszik az oxigén szállításában a vérben. A terhesség alatt a vasigény jelentősen megnő a növekvő vér mennyisége miatt, amelyet a magzat és a placenta is igényel.

3. D-vitamin:

A D-vitamin szükséges a kalcium megfelelő felszívódásához és felhasználásához. A terhesség alatt a D-vitamin hiánya növelheti a csontritkulás és a magzati fejlődési problémák kockázatát. Naponta 10 mikrogramm D-vitaminra van szüksége egy várandósnak.

A D-vitamin néhány élelmiszerben is megtalálható, többek között: olajos halak (például lazac, makréla, hering és szardínia), tojás, vörös húsok.
Ne vegyen be naponta 100 mikrogrammnál (4000 NE) több D-vitamint, mert káros lehet az anyára és a magzatra nézve is.

4. Kálcium:
A kalcium létfontosságú a baba csontjainak és fogainak fejlődéséhez.

A kalciumforrások a következők lehetnek:
tej, sajt és joghurt, zöld leveles zöldségek, vízitorma vagy kelkáposzta
kenyér és bármilyen dúsított lisztből készült élelmiszer

5. C-vitamin:
A C-vitamin védi a sejteket és segít megőrizni egészségüket.

6. Magnézium:
A magnézium egy nagyon fontos nyomelem. Szervezetünkben mintegy 4-500 olyan biokémiai reakciót ismerünk, amelyhez szükséges a magnézium. Hiánya fokozza a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a koraszülés kockázatát. A magnézium önmagában is befolyásolja a magzati idegrendszeri fejlődést.

A terhesség alatt egyéb fontos vitaminok és ásványi anyagok is szükségesek az anya és a magzat egészséges fejlődéséhez, például a B-vitaminok, E-vitamin, C-vitamin, valamint a cink és az omega-3 zsírsavak.

Nemcsak vitaminok, de vannak olyan ételek és italok, amelyet a várandósság alatt kerülni kell.


Koffein:
Koffeint szabad fogyasztani, de legfeljebb napi 200 mg-ot. Ha ennél többet iszik meg a kismama, az növelheti a terhességi szövődmények, például az alacsony születési súly és akár a vetélés kockázatát.

Máj és különböző húsok:
A pácolt húsokat nem főzik meg, így paraziták lehetnek benne, amelyek toxoplazmózist okoznak.

A máj és a májtermékek sok A-vitamint tartalmaznak. Ez káros lehet a születendő gyermek fejlődésére nézve.

A vadhúsok ólmot tartalmazhatnak, ezért kerüljük fogyasztását terhességben.

Források:
Vitaminok, ásványi anyagok és kiegészítők terhesség alatt - NHS (www.nhs.uk)
Vitaminok a terhesség alatt: mit, mikor és hogyan szedjünk? | Házipatika (hazipatika.com)
A terhesség alatt kerülendő élelmiszerek - NHS (www.nhs.uk)