Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Miért is fontos ásványi anyag a magnézium?

Temesiné Dr Antal Bernadett
Miért is fontos ásványi anyag a magnézium?

Cikkünkben összefoglaljuk miért is fontos ásványi anyag a magnézium.

Miért is fontos ásványi anyag a magnézium?

Élettani szerepe
Szerepet játszik az izom- és idegműködésben, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában, valamint a fehérje, csont és a DNS előállításában. Ha a szervezetbeni eloszlását nézzük kétharmada a csontokban és fogakban, egyharmada a lágyszövetekben -például izom -található. A magnézium szervezetben levő egyensúlyát nagyrészt a vese szabályozza, amely általában kb. 120 mg magnéziumot ürít a vizeletbe naponta. A magnézium több mint 300 biokémiai enzimatikus reakcióhoz szükséges.

Magnézium bevitel:
Megfelelő mennyiségéről elsősorban az étkezéssel gondoskodhatunk. A magnézium megtalálható a növényi és állati élelmiszerekben, valamint az italokban. Nagyobb mennyiségben tartalmazzák például a spenót, a hüvelyesek, a diófélék, a magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék.
A csapvíz, az ásványvíz is magnéziumforrás, de a bennük lévő magnézium mennyisége változó. A cukros üdítőitalok is tartalmazhatnak magnéziumot de fogyasztásuk mértékkel ajánlott.

Mi okozhat magnéziumhiányt?
• ha egyoldalú táplálkozás, diéta vagy fogyókúra miatt a táplálékkal nem kerül elegendő mennyiségű magnézium a szervezetbe.
• ha csökken a magnézium bélből való felszívódása (például Crohn-betegség, cöliákia vagy tartós hasmenés miatt).
• ha fokozódik a magnézium szervezetből történő kiürülése (például vízhajtók szedésekor, egyes vesebetegségekben, cukorbetegség vagy alkoholizmus esetén).
• ha fokozott a szervezet magnéziumigénye (például sportolóknál, terhesség vagy szoptatás ideje alatt vagy krónikus stresszhelyzetben).

Magnéziumhiány alakulhat ki a következő kóros állapotok, illetve betegségek következtében:
• a gyomor-bél rendszeren keresztül történő veszteség: vékony- és vastagbélgyulladás, felszívódási zavar, vékonybélszakasz-eltávolítás miatt;
• a vesén keresztül történő veszteség – megnövekedett vizeletmennyiség, veseelégtelenség, cukorbetegség, az agyalapi mirigy egy hormonjával kapcsolatos zavar (ún. diabétesz inszipidusz) – miatt;
• a belső elválasztású mirigyek betegségei [elsődleges mellékpajzsmirigy-túlműködés, a só- és vízháztartásért felelős egyik mellékvesekéreg-hormon (aldoszteron) túlműködése, pajzsmirigy-túlműködés] miatt;
• a máj- és a hasnyálmirigy betegségei (májzsugorodás, hasnyálmirigy-gyulladás, alkoholizmus) miatt;
• különböző gyógyszerek alkalmazása mellett, mint a vízhajtók, szívglikozidok, gentamicin, amfotericin B, ciszplatin, D-penicillamin, ciklosporin, valamint egyes hormonkészítmények (T3, T4, kortikoszteroidok, inzulin);
• magnéziumhiányos mesterséges táplálás következtében;
• hiányos, illetve elégtelen táplálkozás (éhezés, koplalás, fehérjedús táplálkozás) következményeképp;
• elektrolit- és pH-eltolódás miatt (magas kalciumszint, alacsony foszfátszint a vérben, a vér vegyhatásának savas irányú eltolódása).


Okozhat-e problémát túl sok magnézium bevitele?

Az étkezéssel bevitt túl sok magnézium nem jelent egészségügyi kockázatot egészséges egyéneknél, mert a vese kiválasztja a vizeletbe a felesleges mennyiséget. Az étrend-kiegészítőkből vagy gyógyszerekből származó túlzott mennyiségű magnézium azonban eredményezhet hasmenést, amely hányingerrel és hasi görcsökkel járhat. A magnéziumtoxicitás kockázata károsodott vesefunkció vagy veseelégtelenség esetén növekszik, mivel a magnéziumfelesleg eltávolításának képessége csökken vagy elvész.

Mennyi magnéziumra van szüksége egy emberi szervezetnek?

Az életkor és különböző állapotok például várandosság befolyásolja a szervezet magnézium igényét. A következő táblázatban életkor szerint láthatjuk, hogy hány mg magnéziumra van szükség.

Életszakasz Ajánlott összeg
Születés 6 hónapig 30 mg

7–12 hónapos csecsemők

75 mg
Gyermekek 1-3 év 80 mg
Gyermekek 4-8 év 130 mg
Gyermekek 9-13 év 240 mg
Tini fiúk 14–18 évesek 410 mg
Tini lányok 14–18 év 360 mg
Férfi 400–420 mg
310–320 mg
Terhes tizenévesek 400 mg
Terhes nők 350–360 mg
Szoptató tizenévesek 360 mg
Szoptató nők 310–320 mg

Milyen magnéziumok léteznek?

A magnézium számos formában kapható vény nélkül kapható gyógyszerek és étrend-kiegészítő formájában. Ezeknek a magnézium sóknak a felszívódása változó.

 

Befolyásolhatja-e a magnézium a gyógyszerek hatását?

A magnézium készítmények kölcsönhatásba léphetnek, vagy befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek hatását. A következőekben bemutatunk néhány példát.

  • A csontritkulás kezelésére használt biszfoszfonátok nem szívódnak fel jól, ha túl hamar veszik be étrend-kiegészítők vagy nagy mennyiségű magnéziumot tartalmazó gyógyszerek bevétele előtt vagy után.

  • Előfordulhat, hogy az antibiotikumok nem szívódnak fel megfelelően így a hatásuk sem lesz teljes, ha túl hamar veszik be a magnéziumot tartalmazó étrend-kiegészítőt az antibiotikummal együtt.

  • A diuretikumok növelhetik vagy csökkenthetik a magnézium kiválasztódását a vizelettel, a diuretikum típusától függően.

  • A savas reflux tüneteinek enyhítésére vagy a peptikus fekélyek kezelésére használt vényköteles gyógyszerek hosszú ideig tartó magnéziumszintet okozhatnak a vérben.

  • A cink-kiegészítők nagyon nagy dózisai zavarhatják a szervezet magnézium felszívódási és szabályozási képességét.

Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét és más egészségügyi szolgáltatókat az Ön által szedett étrend-kiegészítőkről és vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszerekről.

Forrás:

www.magnosolv.hu

Magnézium - fogyasztó (nih.gov)