Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Anti-aging/1 avagy mi is a hialuronsav?

Temesiné Dr Antal Bernadett
Anti-aging/1 avagy mi is a hialuronsav?

A hialuronsav akár mint egy mágnes vonzza a vizet a bőrbe. Saját súlya 1000-szeresének, vagy akár 10 000-szeresének megfelelő mennyiségű vizet képes megkötni. A hialuronsav megakadályozza, hogy a bőr túl sok nedvességet veszítsen, ezért elengedhetetlen a bőr hidratálásához.

A bőröregedés (aging) egy természetes folyamat, amelynek során a bőr rugalmassága és hidratáltsága csökken. A kor előrehaladtával a bőrön megjelennek a ráncok és a pigmentfoltok. A bőröregedési folyamatát számos tényező befolyásolja, például a genetika, napfény, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz és az egészségtelen táplálkozás.

De mégis mit tudunk tenni, hogy a bőrünk megőrizze rugalmasságát, hidratáltságát?

A ráncok ellen sok nő és férfi is felveszi a küzdelmet. Az arcbőr rugalmasságának megőrzése érdekében javasolt az arc rendszeres masszírozása, az arctorna, amellyel erősíthetők az arcizmok és megakadályozhatók az apróbb ráncok kialakulása. Az arcbőr öregedési folyamat lassítása érdekében javasolt a bőr megfelelő hidratálása, fényvédők használata és az egészséges életmód.

Rengeteg arcápoló termék található a piacon…

Melyik lehet valóban hatékony?

A ránctalanító krémek olyan hidratáló alapú bőrápoló termékek, amelyek csökkentik vagy elfedik a ráncokat, és megpróbálják megakadályozni a bőr öregedésének további jeleit. A legjobb ránctalanító krémek kiválasztása nehéz feladat lehet, mivel a piacon számos termék található, amelyek eltérő összetevőket tartalmaznak. A gyógyszertárakban megtalálható, minőségi arcápoló termékek bizonyítottan felveszik az arcot a bőröregedéssel szemben.

Ezekben az arcápolókban a leggyakrabban előforduló összetevő a termálvíz és a hialuronsav.


A hialuronsav egy poliszacharid molekula, amelyet a sejtek termelnek és a testünkben számos helyen előfordul például a bőrben, a kötőszövetekben, az ízületekben, és a szemekben található meg.
A kollagén és az elasztin mellett ez az egyik fő alkotóeleme annak a kötőszövetnek, amely körülveszi a bőr sejtjeit, így hidratálását és feszességet biztosít a bőrnek.

A fiatal, egészséges bőr bővelkedik a hialuronsavban, de az öregedéssel bőrünk egyre kevesebbet termel, a meglévő hialuronsav mennyisége pedig csökken. A hialuronsav fő tulajdonsága, hogy nagy mennyiségben képes visszatartani a vizet, így rendkívül hatékonyan hidratálja a bőrt. A hialuronsav mágnesként vonzza a vizet a bőrbe. Saját súlya 1000-szeresének, vagy akár 10 000-szeresének megfelelő mennyiségű vizet képes megkötni (vagyis egy grammnyi egy liter és tíz liter közötti mennyiséget köt meg). Ezért nélkülözhetetlen egy minőségi hidratáló arcápoló termékből.


De ez még mindig nem elég a megfelelő arcápolónk kiválasztásához! Nem elég csak annyit tudni, hogy egy termék hialuronsavat tartalmaz: hiszen a hialuronsav különböző molekulasúlyú lehet.
A helyileg alkalmazandó bőrápolási termékek háromféle hialuronsavat tartalmazhatnak:

Nagy molekulasúlyú hialuronsav (más néven hosszú láncú hialuronsav). A bőr felszínén maradva javítja az epidermisz legkülső rétegének hidratáltságát, ahol a finom redők és ráncocskák keletkeznek.
Közepes molekulasúlyú hialuronsav (más néven közepes láncú hialuronsav) hasonlóan hat, mint a nagy molekulasúlyú hialuronsav.
Alacsony molekulasúlyú hialuronsav (más néven rövid láncú hialuronsav): Molekulái 40-szer kisebbek azoknál, amelyek a nagy molekulasúlyú hialuronsavban találhatók. Ezért az alacsony molekulasúlyú hialuronsav mélyen behatol az epidermális rétegekbe, ahol serkenti a bőr saját hialuronsav-termelését, és ott pótolja a nedvességet, ahol a mélyebb ráncok keletkeznek.

Ezért érdemes kis és nagy molekulasúlyú hialuronsavat tartalmazó arcápolót választani. Nem csak az arckrémek, hanem az arctisztítók, arcpermetek, boosterek, szérumok, szemkörnyékápolók is tartalmazhatnak hialuronsavat. Az anti-aging hatást nem csak a hialuronsav, hanem a szakértelemmel összeválogatott hatóanyagok erőteljes kombinációja felel. Például a Niacinamid [B3] a sötét foltok megjelenésének látható csökkentéséért felel.
Széles spektrumú fényvédelem nagyon fontos a nappali ápolókban a melanogenezis csökkentéséért megelőzve a sötét foltokat.


Termékajánló:

Age Absolu&Age Lift - Uriage - Dermokozmetikumok - pirulafut (unas.hu)

Hyaluron-Filler - Eucerin - Dermokozmetikumok - pirulafutar. (unas.hu)

Liftactiv Collagen Specialist - Vichy - Dermokozmetikumok - (unas.hu)

Hyalu-B5 - La Roche-Posay - Dermokozmetikumok - pirulafutar. (unas.hu)

Források:
https://www.eucerin.hu/borallapot/idosodo-bor/hialuronsav
https://www.vichy.hu/Term%c3%a9kt%c3%adpus/Nappali-arckr%c3%a9m/ps729.aspx