Termékismertető:
Termékünkben a D3-vitamin RSPO-minősítéssel is rendelkező pálma- és kókuszolajból nyert MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért. A stabilitásról továbbá természetes tokoferolokkal (E-vitamin) is gondoskodtunk.
Adagolás:
Napi 4 csepp fogyasztását javasoljuk, kiskanálra cseppentve, vagy az ételhez keverve. Legjobb a nap első étkezésekor fogyasztani. Folyadékba ne keverje! (Kisgyermekeknek 10 testsúly kg-onként 1 csepp javasolt)
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Miért olyan fontos a D-vitamin pótlása?
A D3-vitamin kétségkívül a legfontosabb vitamin, amit mindenkinek érdemes pótolnia az egészségének megőrzése érdekében. Annak ellenére, hogy számtalan betegség összefüggésben áll az alacsony D3-vitamin-szinttel, gyakorlatilag senki nem fogyaszt belőle eleget.
Mitől ennyire gyakori a D-vitamin hiánya?
Az ember az Egyenlítő környékéről származik, ahol rengeteg napsütés ért bennünket az év minden napján, a bőrünkben ezáltal sok D3-vitamin termelődött. 2-3 nap szükséges ahhoz, hogy a D3-vitamin a bőrünkből a szervezetünkbe jusson, amire manapság már nem jut elég idő a modernkori tisztálkodási szokásaink miatt. Őseink szappant, tusfürdőt és meleg vizet sem használtak, ami azért fontos, mert ezek a bőrből kimoshatják a D3-vitamint, míg a naptejek meggátolják annak képződését. Őseink D3-szintje tehát magas volt, és genetikailag ehhez a magas szinthez igazodtunk, így nem csoda, hogy a hiánya napjainkban rengeteg betegséghez vezet. Egyszerűen nem úgy vagyunk felépítve, hogy alacsonyabb D3-vitamin-szinttel is megfelelően működjünk.
Az ideális D-vitamin-ellátottság előnyei
Az utóbbi egy-két évtizedben rengeteg kutatás foglalkozott a szervezet D3-vitamin-szintje és a betegségek közötti összefüggésekkel. Ezek alapján, az optimális D-vitamin-szint az alábbi előnyökhöz járul hozzá:
Az egészséges és erős csontozat felépítéséhez és megtartásához.
Az influenza és egyéb fertőzések elkerüléséhez, illetve azok gyorsabb és enyhébb lefolyásához.
Csökkenti a vérnyomást, emellett segít megelőzni a sztrókot és általános védelmet biztosít a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben.
Hatásos az I-es- és II-es típusú cukorbetegség megelőzésében és enyhítésében.
Segíthet az autizmus, a skizofrénia, az epilepszia, és a Parkinson-kór enyhítésében.
Az immunrendszerre gyakorolt hatása miatt hatásos lehet az autoimmun folyamatok ellen is, pl sclerosis multiplex vagy gyulladásos bélbetegségek esetén.
Enyhíti és megelőzheti a depressziót, ami ismert hatása a napozásnak, és ami részben annak D3-szintet emelő hatásának köszönhető.
Fokozza a férfiak és nők termékenységét, míg a férfiaknál a tesztoszteronszintet is emeli.
Hatásos lehet endometriózis, PCOSZ, preeklampszia esetén, ahogyan csökkenti a terhesség alatt kialakuló inzulinrezisztenciát és a koraszülés esélyét is.
Segít megelőzni az influenzán túl a TBC-t, az asztmát, a COPD-t és egyéb légúti betegségeket, ahogyan azok kezelésében is hatékony.
A D-vitamin-szint mérése
A szervezetünk D-vitamin státusza könnyedén megállapítható a vérünkből, amely során az ún. 25-OH-kolekalciferol-szintet kell méretni. A kutatások szerint ideálisan 75 és 175nmol/L (= 30-70ng/ml) közé kell esnie, de sok szakember szerint ennél jóval magasabb érték sem káros. Sajnos a legtöbb embernél ez jóval az egészséges szint alsó határa alá esik.
A D3-vitamin és a napozás
A kevés napsütés, az Egyenlítőtől való távolság, a higiéniai szokásaink és a modern életmódunk mind gátat szab annak, hogy megfelelő D3-szintet érhessünk el a napozás által. Erre bizonyíték egy hawaii-i szörfösökön végzett 2007-es vizsgálat is, amely során megállapították, hogy többségük D-vitamin-hiányos, miközben hetente minimum 22 órát töltöttek napon, naptej használata nélkül, fürdőnadrágban.
Sajnos táplálkozás útján sem praktikus a D3-bevitelünket fedeznünk, ugyanis nagyon kevés és ritka a D3-vitaminban dús táplálék. Ezáltal marad az étrend-kiegészítők szedése, amivel könnyedén emelhetjük a szervezetünk D3-státuszát az optimális 75-175nmol/L (30-70ng/ml) közötti tartományba.
Miért a D3-vitamint érdemes pótolni, és nem pedig a D2-vitamint?
3-féle D-vitamin készítmény létezik: UV-B lámpákkal kezelt, azaz gyakorlatilag „napoztatott” gombákból kivont D2-vitamin, ami nem megfelelő, hiszen a D2-vitamin fogyasztásának pozitív hatásait nem támasztják alá vizsgálatok, hiába alakul át egy része D3-vitaminná.
A második változatban, a „napoztatott” birkagyapjúzsírban (lanolinban) már D3-vitamin termelődik, ahogyan a bőrünk zsírjában is D3 alakul az UV-B sugárzás hatására. Az ebből kivont D3-vitamin tehát a legtermészetesebb forma, mivel pont úgy képződik, mint amikor magunk napozunk.
A harmadik változatot hívják vegán D3-vitaminnak, amit génmódosított baktériumok kőolajszármazékkal való „megetetésével” állítanak elő.
A D-vitamin túladagolása
A D3-vitamin túladagolása ritkán fordul elő, mivel ehhez hosszú időn keresztül nagyságrendekkel többet kell bevinni, mint az ajánlott napi mennyiség. Az esetleges túladagolás káros következményeit (a túl magas kalciumszintet a vérben, illetve annak lerakodását) az A-vitamin és a K-vitaminok képesek megakadályozni. Mivel emellett a K-vitaminok a D3-vitamin hatását is segítik, érdemes a D3 mellett A- és K-vitamint is fogyasztani.
A GAL D3-vitamin összetevői
Termékünkben a „napoztatott” birkagyapjúzsírból származó, természetes D3-vitamint oldjuk MCT-olajban, amelyet természetes E-vitamin-komplexszel stabilizálunk. Semmi egyéb adalékanyagot nem tartalmaz, és mivel olajban van oldva, a felszívódása is kiváló.