Rendeld házhoz és mi ingyensen kiszállítjuk már 19.990.-Ft felett.

Kövess minket!

Blog

Libabőr és csirkeláb - a keratosis pilaris kezelése egyszerűen

Libabőr és csirkeláb - a keratosis pilaris kezelése egyszerűen

Lehet már te is találkoztál az apró, érdes dudorokkal, amelyek többnyire a karon jelennek meg és mintha sosem akarnának eltűnni. Nos, jó eséllyel keratosis pilaris-ról van szó, amit sokan csak „csirkelábnak” vagy „libabőrnek” neveznek. Bár ez ártalmatlan, esztétikai szempontból bosszantó lehet. Nézzük meg, mit érdemes tudni róla, és hogyan kezelhetjük hatékonyan!

Tünetek, amelyekkel találkozhatsz

A keratosis pilaris leggyakoribb tünetei közé tartoznak a kicsi, érdes dudorok, amelyek leggyakrabban a karokon, combokon, fenéken és néha az arcon jelennek meg. Ezek a dudorok gyakran bőrszínűek vagy pirosak, és a bőr felszíne tapintásra száraz és érdes lehet. Az állapot néha viszketéssel is járhat, bár ez nem minden esetben fordul elő.

Mi okozza a keratosis pilarist?

A keratosis pilaris akkor alakul ki, amikor a keratin, egy kemény fehérje, felhalmozódik a bőr felszínén, és blokkolja a szőrtüszőket. Ennek pontos oka nem teljesen ismert, de genetikai tényezők és száraz bőr esetén fordul elő legtöbbször. Az állapot gyakran családon belül halmozódik, ami arra utal, hogy örökletes tényezők is szerepet játszanak.

Diagnózis és kezelési lehetőségek

A keratosis pilaris diagnózisa általában egyszerű, mivel a tünetek nagyon jellegzetesek. Az orvos a bőr vizsgálatával könnyen felismeri az állapotot.

Hidratáló krémek

Az egyik leghatékonyabb kezelési mód a rendszeres hidratálás. A hidratáló krémek segítenek enyhíteni a szárazságot és az érdes dudorokat. Érdemes olyan dermokozmetikumokat választani, amelyek karbamidot vagy tejsavat tartalmaznak, mivel ezek segítenek lebontani a felesleges keratint.

Keratolitikus termékek

A keratolitikus készítmények, mint például a szalicilsav és a tejsav, segítenek eltávolítani a felesleges keratint és simábbá tenni a bőrt. Ezeket a termékeket rendszeresen kell alkalmazni a hatékony eredmény elérése érdekében.

Retinoidok

A retinoid tartalmú készítmények felgyorsítják a bőrsejtek megújulását, és javíthatják a bőr megjelenését. Bár hatékonyak lehetnek, előfordulhat, hogy bőrirritációt okoznak, ezért mindig konzultálj orvosoddal használatuk előtt.

Termékek keratosis pilaris kezelésére

La Roche-Posay Lipikar 10% Urea testápoló tej

A La Roche-Posay Lipikar 10% Urea Testápoló Tej kifejezetten száraz és érdes bőrre lett kifejlesztve. A 10% karbamid tartalma segít lebontani a keratin felhalmozódását és intenzíven hidratálja a bőrt. Ezen kívül tartalmaz allantoint is, amely nyugtatja és regenerálja a bőrt. Ez a termék különösen hatékony a keratosis pilaris kezelésében, mivel rendszeres használatával simábbá és puhábbá teszi a bőrt.

Eucerin UreaRepair PLUS 10% urea testápoló

Az Eucerin UreaRepair PLUS 10% Urea Testápoló szintén kiváló választás a keratosis pilaris kezelésére. Ez a testápoló 10% karbamidot és természetes hidratáló faktorokat tartalmaz, amelyek mélyen hidratálják a bőrt és helyreállítják annak természetes védőrétegét. Az Eucerin formulája gyorsan beszívódik és hosszan tartó hidratálást biztosít, enyhítve a száraz és érdes bőr kellemetlen tüneteit.

Bár a keratosis pilaris esztétikailag zavaró lehet, egészségügyi szempontból ártalmatlan. A tünetek idővel enyhülhetnek vagy akár el is tűnhetnek az életkor előrehaladtával. Az állapot teljes megszűnése ritka, de rendszeres bőrápolással és a megfelelő kezelésekkel jelentősen javítható a bőr állapota. A szerezd be a keratosis pilarisra való készítményeket a Pirulafutár webpatikájából, akár ingyenes kiszállítással!