Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Zsíros, problémás bőr ápolása

Zsíros, problémás bőr ápolása

A zsíros arcbőr ápolása fontos, hogy megelőzzük a pattanások és a mitesszerek kialakulását. A zsíros bőrre ajánlott olyan arckrémeket használni, amelyek nem tartalmaznak olajat, és nem tömítik el a pórusokat.

Zsíros bőrtípus esetén a bőr faggyúmirigyei túl sok viaszos, olajos anyagot termelnek, amelyet faggyúnak neveznek. A faggyú kenőanyagként szolgál, amely megvédi a bőrt a felesleges nedvességtől. De túl nagy mennyiségű faggyú termelődése esetén növelheti a pattanások kialakulását.

Számos oka lehet a problémás arcbőr kialakulásának, és ezek általában két kategóriába sorolhatók: egészségügyi okok és környezeti tényezők.
Az egészségügyi okok között szerepelhetnek hormonális változások, genetikai tényezők. Környezeti tényező például a rosszul megválasztott kozmetikumok, illetve nem megfelelő étrend. A túlzott tisztítás, a fokozott dörzsölés, valamint a nem megfelelően kialakított arcápolási rutin is hozzájárulhat az arcbőr zsírosodásához.

A zsíros arcbőr ápolása fontos, hogy megelőzzük a pattanások és a mitesszerek kialakulását. A zsíros bőrre ajánlott olyan arckrémeket használni, amelyek nem tartalmaznak olajat, és nem tömítik el a pórusokat. A megfelelő bőrápolási rutin kialakítása segíthet csökkenteni a faggyú túl termelődését, fénylő-zsíros arcbőr megszüntetését. De viszont ha a zsíros bőr hátterében hormonok állnak, akkor otthon kezelhető, de nem gyógyítható. Ha nincs javulás mindenképpen egészségügyi szakember segítsége szükséges.

Akne



Az akne és a zsíros bőr sokszor kéz a kézben járnak. Az akne egy olyan bőrbetegség, amely akkor fordul elő, amikor a pórusokat eltömíti a felesleges faggyú és az elhalt hámsejtek. Leggyakrabban az arcon, háton és mellkason fordul elő.

Megjelenési formái:

Zárt comedók: A szőrtüsző nyílását eltömítik az elhalt hámsejtek és a faggyú, emiatt a szőrtüsző kitágul, a szokásosan termelt váladék felgyülemlik.

Mitesszerek (nyílt comedók):Ezek hasonlítanak a zárt comedókhoz, azonban sötétre elszíneződnek és a bőr felszíne felé nyíltak, így a tartalmuk ki tud ürülni.

Pattanások: A pattanások a bőr felszínéből kiemelkedő pirosas foltok, melyek a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése miatt alakulnak ki.

Ciszták (tömlők):A ciszták a bőr felszíne alatt található köteges csomók, melyeket mélyen a szőrtüszőben felgyülemlő váladék tölt ki.

Okai a faggyú túltermelése, az elhalt hámsejtek nem megfelelő hámlása, a bőr szőrtüszőinek irritációja, illetve bizonyos baktériumok elszaporodása.

Kezelése:
Megfelelő dermokozmetikumokkal az akne enyhébb formái kezelhetőek. Ha a vény nélkül kapható termékek és/vagy a dermokozmetikumok sem szüntetik meg a tüneteidet érdemes felkeresned orvosod. Szakorvos receptköteles gyógyszereket írhat fel, és a kezelést egyénileg hozzád igazítja.

Egyszerű módszerekkel a pattanások és fellángolások előfordulását csökkentheted:



1. Mosd meg arcod mindig amikor izzadsz, például edzés után, hogy a szennyeződések, és az izzadság ne tapadjon a bőrödhöz.


2. Kerülj mindent, ami irritálhatja bőröd. Ne használj durva tisztító termékeket például bőrradírt!


3. Használj kifejezetten zsíros, aknéra hajlamos bőrre ajánlott, alkoholt nem tartalmazó termékeket, például a Bioderma Sébium termékcsaládot!




4. Ne nyomkodd a már kialakult tüneteket.

 

 




A legjobb bőrápolási rutin zsíros bőrre termékajánlóval:

1. Arctisztítás reggel és este

Cerave tisztító gél pattanásokra
La Roche Posay Effaclar habzó arctisztító
Bioderma Sebium moussant habzó gél
Eucerin Dermopure mélytisztító arczselé
Uriage hyseac habzó arctisztító
Vichy Normaderm phytosolution gél
Dermedic Normacne antibakteriális tisztító gél


2. Használj tonikot

La Roche Posay Effaclar tonik mikrohámlasztó
Bioderma Sebium lotion
Eucerin Dermopure tonik
Dermedic Normacne tisztító tonik
Vichy Normaderm tisztító, pórusösszehúzó tonik

3. Hidratálj a bőrtípusodnak megfelelően

Cerave bőrápoló gél pattanások ellen
La Roche Posay Effaclar Duo+M
Uriage Hyseac 3 Regul krém
Bioderma Sebium Global bőrápoló krém
Eucerin Dermopure Mattító fluid
Dermedic Normacne ultra hidratáló krém
Vichy Normaderm Double Correction arckrém

Források:
https://www.verywellhealth.com/oily-skin-5095863
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-care-routine-for-oily-skin#for-acne
https://www.bioderma.hu/borunkrol/kombinalt-zsiros-problemas-bor/az-akne-megertese-tipusai-tunetei-okai-es-kezelese
https://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/299/mi-az-az-akne