Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Orrfolyás, orrdugulás?

Temesiné Dr Antal Bernadett
Orrfolyás, orrdugulás?

Mit tegyünk ha kisbabánknak bedugult, folyik az orra?

Elkezdődött az ősz, hűvösek a reggelek. A nagy tesónak elkezdődött az iskola és máris fáj a torka, folyik az orra. A kisbabánk pedig már el is kapta, tüsszög, nehezen kap levegőt.


Az orrdugulás miatt nehezebben alszik, fáradt. A picik néhány hónapos korukig csak az orrukon lélegeznek, így a fránya orrdugulás kihat minden tevékenységükre.
Az esetleges szövődmények megelőzés és elkerülése érdekében nem szabad félvállról venni az orrdugulást és a megfázás egyéb tüneteit kisbabánk és idősebb gyermekeink esetében sem.
Fontos, hogy az orrfolyást, orrdugulást minél előbb kezeljük. Hiszen az orrukban levő nyálkahártya vírusokat is tartalmazhat. Szervezetünk egy gyulladásos válaszreakciót indít a vírusok ellen, hogy megakadályozza a vírusok szaporodását és tovaterjedését. Ekkor tünetként jelenik meg az orrdugulás és orrváladék képződése. Ha ez a váladék ha bekerül a garatba, az orr-és arc melléküregekbe súlyos szövődmények kialakulásához vezethet. Ilyen például az arcüreg gyulladás, középfül gyulladás, torokfájás.

Hogyan tudunk segíteni megfázásos orrduguláson, orrfolyáson?



Léteznek különböző orrspray-k, orrüreg mosók és kisebb gyermekek esetén az orrszívó használata segíthet megelőzni a nagyobb bajt.
A recept nélkül kapható orrcseppek és orrspayk nyálkahártya lohasztó hatása nagyon sokat tud segíteni mindkét tüneten. Egyes típusai csepp gyógyszerformában már újszülöttek esetén is használhatóak. Fontos azonban megjegyezni, hogy csak a betegtájékoztatóban szereplő ideig alkalmazhatóak. Hosszú távon károsítják az orrnyálkahártyát, megváltoztatják az orrüreg működését és így tartós orrduguláshoz vezetnek. A tartós, -felnőttek esetében 7 napnál tovább- orrspray-t használok körében egyre gyakrabban fordul elő az „orrspray -függőség”. Kezelése mindig szakorvosi konzultációt igényel!


De térjünk vissza a legkisebbek esetéhez. Mi lehet a kíméletes, mégis hasznos megoldás?
A tenger- vagy termálvíz tartalmú, biztonságos feltéttel ellátott orrspray-k fellazítják a váladékot, tisztítják az orr járatait, enyhítik az orrdugulást. Mind a megfázás és allergia esetén is jó választás lehet. 5 napnál tovább is használhatóak összehasonlítva a vény nélkül kapható, érösszehúzó hatóanyagú orrspray-kel. Ha a váladék sűrű, orrszívás előtt is érdemes használni a tenger-vagy termálvíz tartalmú orrspray-ket.



Ha orrszívót keresel, javasoljuk, hogy válassz egy orvostechnikai tanúsítvánnyal ellátott, biztonságos szettet.


A Nosko orrszi-porszi kitünő választás mert:
• 5 részre szedhető, így rendkívül egyszerűen tisztítható a csap alatt.
• Sterilizálható forralással. A készülék minden darabja hőálló anyagból készült.
• Helyes használat mellett az orrváladék nem tud bejutni az orrszívó készülékének csövébe, továbbá a porszívó gégecsövébe sem.
• Az alap orrszi-porszi csomag szettben is kapható, ami egy készüléket, kétféle szívófejet és egy tisztítókefét tartalmaz.
• Nem tartalmaz egészségre káros anyagot.
• Gyermekorvosok és fül-orr gégész szakorvosok ajánlásával
Továbbá az is sokat segíthet, ha odafigyelünk a folyadékbevitelre, valamint a 40 - 60 % közötti beltéri relatív páratartalomra. A beltéri túlzott száraz levegő ugyanis nem segíti az orrfolyás csökkentését, hanem további váladéktermelésre serkenti az orrnyálkahártyát. Kisbabák és kisgyermekek esetében az inhalátor alkalmazása is sokat segít. 4 éves kor alatt tilos az illóolaj tartalmú inhalálás, mert görcsökhöz vezethet.

Ha az orrdugulás és orrfolyás tünetei nem javulnak pár napon belül minél előbb keressünk fel szakembert. Ha az orrváladék sárgás, zöldes színű lenne bakteriális fertőzésre utal. Ennek kezelése mindig orvosi kompetenciát igényel!