Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Nehéz láb érzéstől, visszerektől szenved?

Temesiné Dr Antal Bernadett
Nehéz láb érzéstől, visszerektől szenved?

Cikkünkben bemutatjuk a visszér betegség tüneteit, fokozatait.

Mit is jelent, hogy visszér?

A visszerek vénák, amelyek feladata, hogy az elhasznált vért a szívhez szállítsák. Innen a tüdőbe kerül, ahol ismét oxigénnel telítődik. A szervezetünk másik értípusa az artériák. Feladatuk, hogy az oxigéndús vért a tüdőből a sejtekhez szállítsák. Az artériák izmos fala segíti a vér áramlását, de a billentyűk megakadályozzák a visszaáramlást. A vénákban is vannak ilyen visszaáramlást gátló billentyűk, de a faluk korántsem olyan izmos, mint az artériáknak.
Ha a vénák billentyűi károsodnak, vagy a kötőszövet gyengül, esetleg a mozgáshiány miatt az izompumpa nem működik megfelelően, a vér egy része visszaáramlik, pangani kezd, azáltal kitágítja a vénák falát. A pangást mozgáshiány mellett a folyamatos átáramlást gátló helyzetek, pl. az ülő-és álló foglalkozás fokozza.

Visszérbetegség típusai:

A visszérbetegség során, amikor a szervezet már nem tudja kompenzálni a billentyűk és a vénák falának a kitágulását, idült vénás elégtelenség alakul ki.

A tünetek a betegség stádiumainak, előrehaladásával egyre kellemetlenebbek lesznek.

Stádiumok:



1. Tünetmentes állapot. Látható tünet nincs, különböző panaszok már utalhatnak a keringési zavarra. Például nehéz láb érzése.

2. Seprűvénák vagy pókvénák megjelenése. A belső talpél és a belső bokák erei a legérzékenyebbek, ezért először itt észlelhető apró tágult visszér-hálózat.

3. A folyamat előrehaladtával a szokványos, nagyobb tágult vénák is megjelennek a seprűvénák mellett.

4. Vizenyő (ödéma) társul a fenti tünetekhez, a láb bedagad. A vizenyős láb a folyadék nem megfelelő visszaszívódása miatt alakul ki, ami ilyenkor a bőraljában halmozódik fel.

5. A következő fázisban megjelennek a bőrtünetek: a bőrfelszín keménnyé válik. A bőr fokozatosan barnára színeződik, ez a szín eltérés az elbomlott vérfesték felhalmozódásából adódik, mivel az erekben uralkodó megnövekedett nyomás hatására a vér kipréselődik a környező szövetekbe.

6. Ebben a stádiumban a rossz keringésű bőr piros, enyhén meleg tapintású, gyulladt lehet. Ezt az állapotot könnyű összetéveszteni az orbánc tüneteivel.

7. A különböző méretű, nem gyógyuló lábszárfekélyek adják az alsóvégtagi vénabetegségek végső stádiumát. Kialakulásának hátterében bőr elhalása áll, ami a nem megfelelő keringés, illetve az ebből eredő oxigénhiányos állapot miatt következik be.

Mit tudunk tenni ellene?

Már az első tünetek megjelenésekor érdemes elkezdeni a kezelést, mert ha elhanyagoljuk, később nem csak csúnyább lesz, de kezelés is hosszadalmasabbá, bonyolultabbá válik. Gyógyszertárban megvásárolhatóak recept nélkül különböző visszér kenőcsök és krémek. Nagyon hatásosak lehetnek külsőleg, mert helyileg hatnak és csökkentik a láb elnehezedését, a lábak duzzadtságát. Ezek sokféle hatóanyagot tartalmazhatnak, de leggyakrabban a vadgesztenye tartalmú visszér elleni krémek ismertek. A tünetek rosszabbodásakor tablettás visszér gyógyszereket is megpróbálhatunk. Ezek leggyakrabban gyógynövényekből kivont diozmin és heszperidin frakciókat tartalmaznak. Recept nélküli gyógyszerként vagy étrend-kiegészítőként is megvásárolhatóak gyógyszertárakban, gyógyszertári webáruházakban.


Tehát a kezelés mindig összetett. Célja a vénás nyomás és a vénás visszafolyás csökkentése, a vénafal átjárhatóságának és a vérplazma érfalon keresztüli kiáramlásának visszaszorítása, az ödémás duzzanat lelohasztása, és a gyulladásgátlás.
A kezelés eszközei közé tartozik a kompressziós pólya, az orvosi gyógyharisnya, mely helyettesíti az érfalak elvesztett feszességét. Emellett a rendszeres testmozgás, egészséges életmód, visszértorna is nagymértékben javíthat a tüneteken.

Források:
www.webbeteg.hu
www.hazipatika.com