Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Mindent amit tudni érdemes a D-vitaminról

Temesiné Dr Antal Bernadett
Mindent amit tudni érdemes a D-vitaminról

D-vitamin a barátunk, de mégis mire figyeljünk?

2022-ben a magyarországi orvostársaságok friss ajánlása szerint a D-vitamin-hiány kedvez az onkológiai, immunológiai és csontrendszeri betegségek kialakulásának. Már hazánkban is nagyon gyakori a D-vitamin-hiány kialakulása a tél végére.

De mitől alakulhat ki a D-vitamin-hiány?

A D-vitamin a napsugárzásból származó UV-B sugarak hatására képződik a bőrben. Az késő őszi, téli időszakban a napsugárzás hatásossága jóval kisebb mint nyáron. Kevesebbet is tartózkodunk a szabadban fedetlen bőrrel. Étrendünkből maximum 80-150 NE -t tudunk a szervezetünkbe bevinni. Kevés élelmiszer tartalmazza, de például a vörös húsok, a tojássárgája, olajos halak ( szardínia, lazac, hering, makréla), máj tartalmazza. Ezért fontos, hogy ősztől- tavaszig fenntartsuk szervezetünk megfelelő D-vitamin szintjét.

Felmerülhet bennünk az a kérdés, hogy ha sokat vagyunk a napon nem termelődik túl sok? A válasz az hogy nem! Szervezetünkben egy nagyon szigorú rendszer szabályozza a D-vitamin termelődését. A kezdeti UV-B sugárzás hatására több képződik, később a termelődés sebessége lassul. A bőrünk barnulása is gátolja a D-vitamin képződését. A másik gátló mechanizmus a vesénkben zajlik. A D-vitamint egy a vesében lévő enzim hatástalanítja. A túlzott vitamin menyiségével arányosan növekszik ennek az enzimnek a szintje a vesékben, így fokozódik a D-vitamin kiválasztása.

Mennyi is az annyi?

Szervezetünk a D-vitamint D3 formában tudja a legjobban hasznosítani. Bőrünkben a napfény hatására D2 formában keletkezik, amely a májban átalakul D3 formává. A megvásárolható vitaminok tehát a D3 formát tartalmazzák. Pontosan „mennyi” a javasolt vitamin mennyiség? Felnőttek esetében napi 2000 NE D-vitamint szedését javasolják a fényszegény időszakban. Gyermekek esetében is javasolják a D-vitamin pótlását a szakemberek. Már a kezdetektől fontos a megfelelő D-vitamin szint hiszen hiánya már magzati korban veszélyt jelent. Hozzájárulhat az 1-es típusú cukorbetegség, asztma, skizofrénia kialakulásához. A kismama alacsony D-vitamin szintje fokozza a vetélés kockázatát és a terhességi (gesztációs) diabétesz kockázatát.
Gyermekeknek 6 éves korig napi 400-500 NE egység javasolt, 6 éves kor felett napi 1000NE.


Sokan tudják, hogy a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, tehát a szervezetünk raktározni tudja. Rengeteg tudományi vizsgálat készült a D-vitamin biztonságos dózirozásával kapcsolatban. Egészséges felnőttek esetében a napi 2000NE D-vitamin fogyasztása javasolt. De akkor miért léteznek akár napi 4000NE D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők vagy még „erősebb” receptköteles gyógyszerek?
A D-vitamin zsírban raktározódó tulajdonságát kihasználva lehet akár csak heti egy vagy havi egy alkalommal is alkalmazni. A napi 4000NE D-vitamin a napi még biztonságos dózist jelenti, amelyet számos tudományos vizsgálat igazolt. Ezt a dózist több éven át szedve már kockázatot hordoz. Hozzájárul vesebetegség kialakulásához, illetve a túl sok D-vitamin „kioldhatja” a kálciumot a csontokból. Összegezve tehát a túl sok vitamin is lehet káros. Mindig kérdezzük ki szakemberek tanácsát. Válasszunk olyan D-vitamint tartalmazó készítményt saját magunknak, vagy gyermekeink részére, ami biztonságos. A piacon rengeteg termék elérhető étrend-kiegészítő és gyógyszer formában. Vannak kombinált készítmények is, amelyek a D-vitaminon kívül C- vitamint és például cinket is tartalmaznak. A legtöbb multivitaminban is megtalálható, de általában a napi szükséglet kisebb százalékában.

Felnőttek részére jó választás lehet a D-VION. A D-VION egy 2000 NE D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő. Hozzájárul az egészséges csontozat- és izomfunkció fenntartásához, az immunrendszer normál működéséhez és a kalcium normál felszívódásához, illetve hasznosulásához. A vitamint növényi olajban tartalmazza kapszulába zárva.


További D-vitamint tartalmazó termékeinket megtaláljátok: