Rendeld házhoz és mi ingyenesen kiszállítjuk már 19.990.-Ft felett.

Kövess minket!

Blog

Kullancsok és szúnyogok elleni védekezés

Kullancsok és szúnyogok elleni védekezés

Te is unod már, hogy a szúnyogok és kullancsok megkeserítik a nyári kalandjaidat? Mi tudjuk a megoldást!
Fedezd fel a nyugodt nyári napokat a kullancs és szúnyog riasztókkal!

A szúnyogok és kullancsok elleni védekezés számos módszert foglal magában, amelyek közül néhányat bemutatunk ebben a blogban.

De miért fontos védekezni a szúnyogok és kullancsok ellen?

A szúnyogok és kullancsok számos betegséget terjesztenek, amelyek közül néhány különösen veszélyes lehet az emberekre és állatokra egyaránt. Az alábbiakban bemutatunk pár, talán a legfontosabb betegségeket, amelyeket ezek a vérszívó élősködők hordozhatnak.

Szúnyogok által terjesztett betegségek:

Malária:

Kórokozó: Plasmodium paraziták.
Tünetek: Láz, hidegrázás, izzadás, fejfájás, izomfájdalmak, hányinger.
Előfordulás: Trópusi és szubtrópusi területeken.

Dengue-láz:

Kórokozó: Dengue-vírus.
Tünetek: Magas láz, fejfájás, ízületi és izomfájdalmak, bőrkiütés.
Előfordulás: Trópusi és szubtrópusi régiók.


Zika-vírus fertőzés:

Kórokozó: Zika-vírus.
Tünetek: Láz, kiütés, ízületi fájdalom, kötőhártya-gyulladás. Terhesség alatt súlyos születési rendellenességeket okozhat.
Előfordulás: Afrika, Amerika, Délkelet-Ázsia, Csendes-óceáni szigetek.


Nyugat-nílusi láz:

Kórokozó: Nyugat-nílusi vírus.
Tünetek: Láz, fejfájás, izomfájdalom, hányinger, kiütés. Súlyos esetekben agyvelőgyulladást okozhat.
Előfordulás: Afrika, Európa, Közel-Kelet, Észak-Amerika, Nyugat-Ázsia.


Chikungunya-láz:

Kórokozó: Chikungunya-vírus.
Tünetek: Magas láz, súlyos ízületi fájdalom, kiütés, fejfájás.
Előfordulás: Afrika, Ázsia, Európa, Amerika.



Kullancsok által terjesztett betegségek:

Lyme-kór:

Kórokozó: Borrelia burgdorferi baktérium.
Tünetek: Vándorló bőrpír (erythema migrans), láz, fejfájás, fáradtság, ízületi fájdalmak. Kezelés nélkül súlyosabb szövődmények alakulhatnak ki.
Előfordulás: Észak-Amerika, Európa, Ázsia.

Kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás):

Kórokozó: Kullancs-encephalitis vírus (TBE-vírus).
Tünetek: Láz, fejfájás, izomfájdalmak, később neurológiai tünetek. Súlyos esetekben agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás alakulhat ki.
Előfordulás: Európa, Ázsia.


A szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek megelőzése érdekében nagyon fontos a megfelelő védekezés. A védekezés esetén legtöbbünknek valamilyen spray, stift vagy esetleg tabletta jut eszébe. Ha kirándulunk az erdőben vagy a trópusokon nyaralunk egyszerűen figyeljünk a megfelelő ruházatra. Hosszú ujjú felsők és hosszú nadrágok viselése, különösen a szúnyogok aktív időszakaiban (délután és este). Világos színű ruhák viselése, mert a szúnyogok jobban vonzódnak a sötét színekhez.

A maláriával fertőzött területeken nagyon fontos a szúnyoghálók használata az ablakokon és ajtókon és az ágy feletti szúnyoghálók használata alvás közben.


Kullancsok elleni védekezés esetében is fontos a megfelelő ruházat viselete a túrák során.
Hosszú ujjú felsők és hosszú nadrágok viselése, a nadrág szárát a zokniba tűrve. Világos ruházat viselése, hogy könnyebben észre lehessen venni a kullancsokat. De akár a kertünkben is találkozhatunk már kullancsokkal. A rendszeres fűnyírás, aljnövényzet ritkítása és a kullancsirtó szerek alkalmazása a kertben és a szabadban segít megelőzni a kullancsok előfordulását.


Nagyon fontos, hogy minden szabadtéri tevékenység után alapos testellenőrzést végezzünk a kullancsok eltávolításához.
Kullancsokat speciális kullancscsipesszel vagy hegyes csipesszel távolítsuk el, lassan és óvatosan húzva, hogy ne szakadjanak be. Rendszeresen ellenőrizzük a háziállatokat is, mert rajtuk is gyakran megtalálhatók ezek a paraziták.
Fontos, hogy a kullancsok által terjesztett betegségek (pl. agyvelőgyulladás) ellen védőoltás is elérhető.

A megfelelő védekezési módszerek kombinációjával tehát hatékonyan csökkenthető a szúnyog- és kullancscsípések kockázata.


De térjünk rá a kullancs-és szúnyog riasztókra!

Szúnyog- és kullancsriasztó termékek olyan készítmények, melyek célja a szúnyogok és kullancsok távoltartása, így segítve az embereket a kellemetlenségek és potenciális egészségügyi veszélyek elkerülésében. Ezek a termékek sokféle formában elérhetők, beleértve a permeteket, spray-ket, géleket- és krémeket, valamint a különböző típusú karkötőket és tapaszokat is.

A szúnyog- és kullancsriasztók hatóanyagai általában a DEET, a picaridin, az IR3535 és a permetrin. Ezek az anyagok különböző módon működnek, például azáltal, hogy zavarják a szúnyogok és kullancsok érzékelését, vagy egyszerűen csak elriasztják őket a testtől. A DEET az egyik leghatékonyabb és leggyakrabban használt összetevő, mivel széles körben elérhető és hosszan tartó védelmet nyújt.



A permetek és spray-k általában könnyen alkalmazhatók, és gyorsan hatnak. Ideális választás azoknak, akik aktív életmódot folytatnak, például túrázóknak vagy kempingezőknek. A gél- és krémformák általában hosszabb ideig tartó védelmet biztosítanak. A Pirulafutáron számos formában találsz kullancs-és szúnyog elleni szereket.

A karkötők és tapaszok kényelmes megoldást kínálnak azoknak, akik nem szeretik a hagyományos spray-ket vagy krémeket. Ezek a termékek általában hosszabb ideig hatékonyak, és könnyen hordozhatók. A karkötők gyakran illóolajokat tartalmaznak, mint például citronella vagy eukaliptusz, amelyek természetes módon tartják távol a rovarokat. Gyermekek számára már akár 0 éves kortól is elérhetőek enyhébb aromával! Több fajta aranyos gyermek mintával megrendelheted őket a Pirulafutáron.