Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Hasmenés lehetséges okai és kezelése

Hasmenés lehetséges okai és kezelése

A hasmenés olyan emésztési probléma, amely mind a gyermekek és felnőttek esetében gyakran előfordul.

Számos tényező okozhat hasmenést, amelyek közé tartoznak:

Vírusok: Gyakori okozói a rotavírus és a norovírus.
Baktériumok: Például a Salmonella, a Campylobacter, az Escherichia coli.
Paraziták: Például Giardia, Cryptosporidium.
Ételmérgezés: Szennyezett vagy romlott élelmiszerek fogyasztása, például a Salmonella vagy a Staphylococcus aureus fertőzése.
Gyógyszerek és antibiotikumok: Bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok.
Allergiák és intoleranciák: Például tejcukor intolerancia (laktóz intolerancia) vagy gluténérzékenység (cöliákia).
Stressz és szorongás: Az idegi vagy érzelmi stressz is okozhat hasmenést.
Irritábilis bél szindróma: Krónikus bélrendszeri rendellenesség, amely hasmenést, hasi fájdalmat és egyéb tüneteket okozhat.
Étrend változás: Hirtelen étrendváltozás, például nagy mennyiségű rost vagy zsír fogyasztása

Ha a hasmenést valamilyen fertőzés okozza mossunk gyakran kezet és tartsuk tisztán a környezetünket, hogy megelőzzük a hasmenés terjedését.

Hogyan tudod csillapítani a hasmenés tüneteit akár otthon?

A hasmenés rengeteg folyadékot veszítünk a szervezetünkből, beleértve a vizet is. De nem csak vizet, hanem elektrolitokat is veszít, például a nátrium és klorid ionokat. Az első és legfontosabb terápiás lépés az elektrolitok pótlása és a hidratálás. A kiszáradás megelőzése érdekében igyál sok vizet vagy elektrolitokban pótló folyadékokat. Ilyen elektrolit pótló készítményeket a gyógyszertárakban recept nélkül is lehet vásárolni. Gyermekek és felnőttek részére is elérhetőek.

Itt van néhány tipp a gyors gyógyuláshoz!

Az ORS (Oral Rehydration Solution) olyan készítmények, amelyet a szervezet folyadék- és elektrolitháztartásának helyreállítására használnak, például hasmenés vagy hányás, magas láz fennállása miatt. Az ORS készítmények általában sókat (elektrolit), cukrokat és vizet tartalmaznak, amelyek segítik a szervezetet a folyadékveszteség pótlásában.
Az Innopharm ORS rehidratáló granulátum egy olyan speciális tápszer, amelyet hasmenés, hányás vagy magas láz esetén alkalmaznak. A granulátumot vízben kell feloldani, és naponta csak egy tasakot szükséges alkalmazni belőle.


Probiotikumok: A probiotikumokban található a jótékony baktériumok segíthetnek helyreállítani az emésztőrendszer egyensúlyát. Csökkenthetik a hasmenés gyakoriságát. Probiotikumokat tartalmaznak élelmiszerek, például a joghurt, a kefir és a savanyú káposzta. Valamint léteznek probiotikumokat tartalmazó vény nélkül kapható gyógyszerek táplálékkiegészítők. Ezekben a készítményekben különböző jótékony hatású baktérium törzsek például a Lactobacillus acidophilus, a Bifidobacterium bifidum és gomba törzsek például a Saccharomyces boulardii találhatóak. A megvásárolható paletta nagyon széles, honnan tudjuk melyik a megfelelő?


Minden esetben kérjük szakember segítségét a választásban! Fontos megemlíteni, hogy a Saccharomyces boulardii-t tartalmazó termékek bármiféle gombás megbetegedés esetén vagy immunszupresszált betegeknek tilos alkalmazni. A bélflóránkban élő baktériumok összetétele változatos, egyénenként különböző. Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. A baktériumok egyensúlyának felborulása nem csak a hasmenés, de számos krónikus betegség kialakulásához is hozzájárulhat. Számos tudományos vizsgálat folyik a bélflórával kapcsolatban, amelynek eredményei segíthetnek megérteni a kapcsolatot a mikrobiom és a betegségek között.


Pihenés: Adj időt testednek a gyógyulásra, pihenj sokat és kerüld a stresszt.
Étkezés: Próbálj szénhidrátokban gazdag ételeket enni, például piritóst, rizst, banánt vagy párolt zöldségeket. Ezek az ételek könnyen emészthetőek és segíthetnek megnyugtatni az emésztőrendszered. Ideiglenesen kerüld az olyan irritáló ételeket és italokat, mint például a kávé, alkohol, csokoládé, fűszeres- és zsíros ételek.
Gyógynövények: Különböző gyógynövények, például a kamilla vagy a zsálya teája, enyhítheti a hasmenést és segítheti az emésztőrendszer működését.
Az aktív szén, a smecta por vagy a bolus adstringens tabletta olyan vény nélkül kapható gyógyszerek, amelyek segíthetnek a hasmenés tüneteinek enyhítésében.
Összegezve tehát ha a hasmenés hosszabb ideig tart, intenzívebb vagy vannak kísérő tünetek (például láz, hányás), ajánlott orvoshoz fordulni.