Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Atópiás dermatitis

Atópiás dermatitis

Az atópiás dermatitis az ekcéma leggyakoribb típusa amelyet száraz, viszkető és gyulladt bőrrel jellemezhetünk.

Atópiás dermatitis

Az ekcéma a gyulladásos bőrbetegségek egy csoportjának neve, amelyek viszketést, száraz bőrt, kiütéseket, pikkelyes foltokat, hólyagokat és bőrfertőzéseket okoznak.
Az atópiás dermatitis az ekcéma leggyakoribb típusa amelyet száraz, viszkető és gyulladt bőrrel jellemezhetünk.
Fontos tisztázni, hogy egy nem fertőző bőrbetegség!
Gyakran fordul elő a kisgyermekeknél, de bármely életkorban kialakulhat. A csecsemőknek és a gyermekeknek bizonyos ételek, például tojás és tehéntej fogyasztása miatt is kialakulhatnak az ekcémás tünetek.


Okok:
Néhány embernél az atópiás dermatitis olyan génvariációhoz kapcsolódik, amely befolyásolja a bőr védelmi képességét. A gyenge barrier funkcióval a bőr kevésbé képes megtartani a nedvességét és megvédeni a baktériumoktól, irritáló anyagoktól, allergénektől és környezeti tényezőktől.
Más embereknél viszont a bőrön lévő Staphylococcus aureus baktériumok okozzák a problémát. Ha a Staphylococcus aureus túlszaporodik, kiszorítja a hasznos baktériumokat és megzavarja a bőr barrier funkcióját. A gyenge bőrbarrier funkció immunrendszeri választ is kiválthat, amely gyulladt bőrt és egyéb tüneteket okoz
Az atópiás dermatitisz kiváltó okai személyenként nagyon eltérőek.

Az okok között a leggyakoribb:




Általában kerülje mindazt, ami viszketést okoz, mert a vakarózás gyakran fellángolást vált ki.
Az ekcéma egy krónikusnak tekinthető bőrbetegség, amely néha hajlamos fellángolni. Az atópiás dermatitisben szenvedőknél sokkal magasabb az élelmiszer-allergia, a szénanátha és az asztma kialakulásának kockázata.
Az atópiás dermatitis (ekcéma) a dermatitis számos típusának egyike. Egyéb gyakori típusok a kontakt dermatitis és a seborrheás dermatitis (korpásodás). Ezekről a típusokról majd bővebben is beszámolunk.


Az ekcéma tünetei a test bármely pontján megjelenhetnek, és személyenként nagyon eltérőek. A kiütés gyakran a könyök vagy a térd hajlatban alakul ki. A bőr azokon a területeken, ahol a kiütés megjelenik, világosabbá vagy sötétebbé válhat, vagy meg is vastagodhat. A csecsemőknél leggyakrabban a fejbőrükön és az arcukon jelentkeznek a tünetek.

A tünetek következők lehetnek:

Száraz, repedezett bőr
Viszketés (pruritusz)
Kiütés duzzadt bőrön
Megvastagodott bőr
A szem körüli bőr sötétedése


Ez a probléma a gyermekek és felnőttek életminőségét is befolyásolja. Gyakori probléma az alvászavar, a hangulatingadozások és az állandó kellemetlen érzet. Fontos, hogy a tüneteket enyhítsük. Az ekcémának nincs ismert gyógymódja. A legjobb kezelési lehetősége az egyéni preferenciáktól, az állapot súlyosságától, az ekcémás személy életkorától és az ekcéma típusától függ. De vannak olyan kezelések, amelyek segíthetnek a tünetek kezelésében és / vagy minimalizálásában. A legmegfelelőbb kezelés megtalálásához beszéljen bőrgyógyászával. A rendszeres hidratálás és a megfelelő bőrápolási termékek használata enyhítheti a viszketést és megakadályozhatja az újabb fellángolásokat. A fellángolások idején viszont szükséges lehet a gyógyszeres kenőcsök vagy krémek használata. Az alapvető bőrápolási rutin kialakítása segíthet megelőzni az ekcéma fellángolását.

A következő tippek segíthetnek csökkenteni a fürdés szárító hatását:

1. Hidratálja bőrét naponta legalább kétszer.
2. Használjon meleg, nem pedig forró vizet, és korlátozza a fürdőt vagy a zuhanyt körülbelül 10 percre.
3. Használjon gyengéd, szappanmentes tisztítószert.
4. Fürdés után óvatosan törölje le a bőrt puha törölközővel. Vigyen fel hidratálót, amíg a bőr még nedves (három percen belül).



Termékajánló:


Atópiás dermatitisz esetén javasolt tusfürdők:

La Roche Posay Lipikar Syndet AP+ 400ml
La Roche Posay Lipikar AP+ tusfürdőolaj 400ml
Bioderma Atoderm olajtusfürdő
Cerave hidratáló habzó olajos tisztító
Uriage Xemose olajtusfürdő


Atópiás dermatitisz esetén javasolt testápolók:


La Roche Posay Lipikar AP+M balzsam 400ml 
Bioderma Atoderm Intensive nyugtató balzsam
Uriage Xemose balzsam
Cerave hidratáló testápoló krém
Dermedic Cicatopy testápoló

Források:
Atopic dermatitis (eczema) - Symptoms and causes - Mayo Clinic
Eczema (atopic dermatitis): Causes, symptoms, and treatment (nationaleczema.org)