Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Anti-aging/2

Temesiné Dr Antal Bernadett
Anti-aging/2

Legújabb blogunkban folytatjuk az anti-aging témánkat. Bemutatjuk a legmodernebb és legnépszerűbb hatóanyagokat a hialuronsavon kívül.

Retinol


Mik azok a retinoidok?

A természetes retinoidok az A-vitaminból származnak, és az 1970-es évek eleje óta alkalmazzák őket a bőrgyógyászatban. A retinoidokat először pattanások kezelésére használták. Napjainkban az bőröregedés, a pikkelysömör és más bőrbetegségek leküzdésére is használják. A retinol szintén egy A-vitamin származék, amely megtalálható különböző szérumokban, arckrémekben, gélekben. Leginkább a ráncok, akne és tág pórusok ellen használják.

Hogyan is hat a retinol az arcápolási termékekben?

Serkenti a bőrsejtek osztódását (proliferációját), gátolja a pórusok eltömődését.
A retinol hámlasztja a bőrt és serkenti a kollagéntermelést, ami csökkentheti a finom vonalak és ráncok megjelenését, frissebb, teltebb megjelenést kölcsönözve a bőrnek.
Nem szabad gyors eredményeket várni, ha retinol tartalmú készítményeket használunk. Hiszen a retinol a sejtosztódás folyamatába avatkozik bele, nem csak visszatartja a vizet a bőrünk rétegeiben. Fontos, hogy a retinol érzékenyebbé teszi a bőrt a napfényre, ezért mindiig használjon fényvédőt és kerülje a napot, amennyire csak lehetséges, miközben retinol tartalmú termékeket használ.

Niacinamid

Más néven nikotinamid vagy B3 vitamin. Mégis mi köze van egy vitaminnak a szépségápoláshoz külsőlegesen használva?

A válasz sokrétű, mivel a niacinamid számos folyamatban vesz részt. Segíti a keratin felépítését A keratin egy olyan fehérje a bőrünkben, amely fenntartja a bőr egészségét, és erősebbé, simábbá és ragyogóbbá teszi a bőrt. A niacinamid segít csökkenteni a gyulladást, minimalizálja a pórusok megjelenését és méretét, szabályozz a faggyú termelődését, csökkenti a hiperpigmentációt, valamint minimalizálja a finom vonalakat és ráncokat.

Használj niacinamidot, hogy a bőröd erősebb ragyogóbb és simább legyen! A reggeli és esti rutinunkba is beépíthetjük. Szérumokban és arckrémekben is megtalálható. A legtöbb bőrápolási termék legfeljebb 5% niacinamidot tartalmaz.
Hasznos lehet ha a niacinamot együtt alkalmazzuk más bőrápolási termékekkel a még látványosabb eredményért. Ezek közé tartoznak az antioxidáns c-vitamin, hialuronsav és a retinol. A niacinamidot ritkán okozhat allergiás reakciót, viszketést, enyhe égő érzést és bőrpírt. Érdemes bőrpróbát végezni használata előtt.

C-vitamin

A ma elérhető egyik leghatékonyabb öregedésgátló dermatológiai összetevő a C-vitamin, amely sok nő bőrápolási rutinjának alapja. A C-vitamin tartalmú szérumokat, krémeket a bőrgyógyászok is ajánlják a sima, egyenletes arcszín fenntartása érdekében.
A C-vitamin 10 jótékony hatása a bőrünkre:

1. Antioxidáns

2. Serkenti a kollagén termelést

3. Öregedésgátló

4. Ráncok és finom vonalak simítása


5. Sebgyógyulást segítő


6. Napsugárzás okozta bőröregedés és károsodás ellen hat

7. Hiperpigmentáció / sötét foltok ellen hat

8. Általános bőrpírt ad arcunknak

9. Ragyogást ad a bőrnek

10. A bőt hidratálja

Hogyan válasszuk ki a megfelelő C-vitamin szérumot?

Rengeteg termék van a piacon, különböző áron. Íme néhány dolog, amire figyelni kell:
A 10–20%-os koncentrációjú C-vitamin szérumok a hatékonyak a bőrápoláshoz. A 10% alatti termékeknek nincs értékelhető hatásuk. A C-vitamin érzékeny a napra, a hőre és a fényre, ezért válasszon olyan terméket, amely sötét vagy színezett üveggel védett.

Hogyan kell használni a C-vitamin szérumot?

Vigyen fel C-vitamin szérumot tisztítás után arcára. És bár biztonságos az éjszakai használat, bőrgyógyászok és a termékleírások is azt javasolják, hogy reggel alkalmazzuk.
Mindig használjunk utána legalább SPF50+ faktorral ellátott fényvédőt!
Minden nap használhatja a C-vitamint a bőrén, de ne várjon azonnal eredményeket.
Ha érzékeny a bőrünk akár előbb is megjelenhetnek rajta a ráncok.

De miért fordulhat elő?

A nők 60-70%-a és a férfiak 50-60%-nak érzékeny a bőre. Érzékeny bőrtípus esetében az idegrostok bizonyos okok hatására fokozottabban reagálnak egyes ingerekre. Ennek következménye a diszkomfortérzet, bőrfeszülés, melegségérzet, viszketést és irritációt. A látható tünet a bőrpír megjelenése. Ilyenkor az érzékeny bőr túl sok szabad gyököt termel, ami növeli az oxidatív stresszt és megváltoztatja bőrünk védekező funkcióját. Ez a folyamat krónikus gyulladáshoz vezet.
A túlzott vagy krónikus gyulladás azonban fokozza a bőr érzékenységét és tovább csökkenti a bőr védekezőképességét. Ez egy ördögi kör hiszen a bőr barrier funkciójának megváltozása és a krónikus gyulladás csökkenti a sejtek közötti kommunikációt, felgyorsítja a sejtek öregedését (amikor a sejtek nem osztódnak tovább), amit inflamm’ageing-nek neveznek.

További információ az érzékeny bőrtípusról hamarosan!

Forrás:

Retinoids: Anti-Aging Benefits: Medically Reviewed by Jabeen Begum, MD on September 29, 2023
https://health.clevelandclinic.org/niacinamide/
Retinol: Cream, Serum, What it is, Benefits, How to Use (clevelandclinic.org)
https://dermcollective.com/vitamin-c-for-skin/
Vitamin C Serum: Benefits, How to Apply (clevelandclinic.org)
https://www.bioderma.hu/borunkrol/erzekeny-bor/az-erzekeny-bor-es-korai-bororegedes-inflammageing-kozotti-kapcsolat-megertese