Kövess minket!

Blog

A magnézium jótékony hatásai az egészségünkre

A magnézium jótékony hatásai az egészségünkre

Töltődj fel újra energiával a mindennapokban magnéziummal! Az életvitelünk gyakran kimerítő, de a magnézium segít fenntartani a vitalitást és támogatja az idegrendszer egészségét. Válassz minőségi magnéziumot a jobb közérzetért és a kiegyensúlyozottabb életért!

A magnézium javíthatja a hangulatot, segíti a megfelelő alvást, az edzésteljesítményt. Részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Szerepet játszik az izom- és idegműködésben, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában, valamint a fehérje, csont és a DNS előállításában. Ha a szervezetbeni eloszlását nézzük kétharmada a csontokban és fogakban, egyharmada a lágyszövetekben -például izom -található. A magnézium szervezetben levő egyensúlyát nagyrészt a vese szabályozza, amely általában kb. 120 mg magnéziumot ürít a vizeletbe naponta. A magnézium több mint 300 biokémiai enzimatikus reakcióhoz szükséges.Magnézium forrás lehet például diófélék és a leveles zöldségek. A magnézium számos formában kapható vény nélkül kapható gyógyszerek és étrend-kiegészítő formájában. Ezeknek a magnézium sóknak a felszívódása változó. Előző magnéziumról szóló blogunkban bemutattuk a magnézium élettani hatásait, kölcsönhatásait. Szűkítsük a területet most a sportolásra és a legújabb magnézium vegyületre.

Miért is fontos magnézium sportoláskor? 

A magnézium elengedhetetlen a normál izomműködéshez, de segít megküzdeni a fáradtsággal is. A megerőltető edzések növelik a folyadékveszteséget, de a magnézium készletünk ezzel egyidőben csökken. Ezen kívül a magnézium szükséges az izmok és idegek regenerálódásához. Tehát az aktív életmód, az élsport és a magnézium pótlás kéz a kézben járnak. Akkor mégis melyik magnézium készítményt válasszuk?

Legújabb és legnépszerűbb a magnézium só a magnézium-biszglicinát!

A magnézium-glicinát magnézium-diglicinát és magnézium-biszglicinát néven is ismert. A magnézium-biszglicinát a magnézium glicin aminosavval alkotott sója, így magnézium mellett glicinnel aminosavat is tartalmaz. A glicin is számos élettani folyamathoz elengdehetetlen. Például fokozza az inzulin hatékonyságát, jelentősen mérsékeli a glükóz vércukorszintet megemelő hatását. A kollagén szintén az egyik legnépszerűbb táplálék kiegészítő közé tartozik. De azt a fogyasztók többsége nem tudja, hogy miért is olyan csodaszer. A kollagén a nagyon magas glicintartalmának köszönheti jótékony hatásai legnagyobb részét. Ilyen jótékony hatás, hogy növeli a bőr rugalmasságát, csökkenti a ráncok kialakulását.


A magnézium tartalmú készítmények leggyakoribb mellékhatása a hasmenés. A mellékhatás előfordulásának gyakorisága a magnézium milyenségétől is függ. Ahogy előző blog bejegyzésükben bemutattuk a magnézium számos kémiai ( szerves/ szervetlen) formában elérhető a piacon. A magnézium szervetlen formái, mint a –szulfát, –oxid, –karbonát, –hiroxid alig hasznosulnak, viszont képesek laza székletet vagy hasmenést okozni. Azoknál akiknél a magnézium szedése laza széklet okozott a magnézium-biszglicinát ajánlott, ugyanis ez a legkíméletesebb változata a magnéziumnak. Oka, hogy a magnézium-biszglicinátnak a legjobb a felszívódása (akiknél a többi forma hasmenést okoz, azoknál okvetlenül).

A GAL termékcsalád az elsők között fedezte fel ennek a magnéziumnak a kedvező hatásait.
Még a megfelelő adagolás betartása is fontos. Sok termék esetében előfordul, hogy akár 375 mg vagy 470 mg magnézium szerepel a dobozon. Sokszor ezek a változatok olcsóbbak de nem jó felszívódású magnéziumot tartalmaznak! A GAL magnézium-biszglicinátban tehát a szerves kötésű, legjobb felszívódású elemei magnézium található. Fontos elmondani, hogy itt kevesebb magnézium mennyiség szerepel a termékek leírásban, de nem is szükséges belőle sok, hiszen a legjobb a felszívódása.


Fontos, hogy a magnézium-biszglicinát adagja napi 2-4 kapszula. Legjobb 1-et vagy 2-t lefekvés előtt, akár éjjeli gyomorégés esetén is segíthet, illetve az alvásban is.


A magnézium-biszglicinátot gyakran kombinálják B6-vitaminnal. A Nordvital Magnézium-biszglicinát + B6 egy hatékony táplálék-kiegészítő, mely a biszglicinát magnéziumot és a B6-vitamint kombinálja. Ebben a termékben levő biszglicinát forma kiválóan felszívódik, minimalizálva a bélirritációt, míg a B6-vitamin segíti a magnézium hatékony hasznosulását.Források:
Miért is fontos ásványi anyag a magnézium? - Pirulafutár (pirulafutar.hu)

https://www.gal.hu/GAL-Magnezium-biszglicinat
https://www.magneb6.com/hu-hu/tudastar/miert-fontos-a-magneziumpotlas-sportolaskor
Magnesium Glycinate: Benefits, Side Effects, Uses, and More (healthline.com)