Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Seborrheás dermatitis

Seborrheás dermatitis

A seborrheás dermatitis gyakori bőrbetegség, amely elsősorban a fejbőrt érinti. A felnőtt lakosság majdnem 50 %-a szenved a korpától vagy sárgás, hámlóbőrfelületektől.

Seborrheás dermatitis

A seborrheás dermatitis gyakori bőrbetegség, amely elsősorban a fejbőrt érinti. A felnőtt lakosság majdnem 50 %-a szenved a korpától vagy sárgás, hámlóbőrfelületektől. Kezdetben a seborrheás dermatitis vörös, viszkető fejbőr jellemez. Majd később pikkely szerű foltokat, gyulladt bőrt és makacs korpásodást okoz, sok esetben hajhullással is járhat. Általában a test „zsírosabb” területeit érinti, mint például az arc, az orr, a szemöldök, a fülek, a szemhéjak és a mellkas. Kellemetlen és irritáló, de nem fertőző betegség!

A seborrheás dermatitist korpásodásnak, seborrheás ekcémának és seborrheás pikkelysömörnek is nevezik. Amikor csecsemőknél fordul elő, bölcsősapkának vagy koszmónak nevezik. A koszmó előfordulása a kisbabák fején 3 hónapos korig a leggyakoribb. A koszmó megjelenése összefügg a fejbőr faggyútúltermelésével és a gombák elszaporodása következtében megjelenő gyulladással. Tünetei hasonlóak a felnőttkori seborrheás dermatitishez, de az előfordulás helye különbözhet. Leggyakrabban a kisbabák fején jelenik meg. Néha érintheti a fület, szemhéjat, szemöldököt, orrot, nyakat, ágyékot és hónaljat is. A baba bőre ilyenkor kivörösödik, viszketni kezd és vastag sárga vagy barna lepedék boríthatja.

 

 

 

Tünetei:

1. Korpásodás a fejbőrön, a hajon, a szemöldökön, a szakállon vagy a bajuszon.

2. Zsíros bőrfoltok, amelyeket fehér vagy sárga pikkelyek vagy kéreg borít a fejbőrön, az arcon, az orr oldalán, a szemöldökön, a fülön, a szemhéjon, a mellkason, a hónaljban, az ágyék területén vagy a mellek alatt.

3. Kiütés, amely lehetnek barna vagy vörös színűek bőrtípustól függően.

4. Gyűrű alakú kiütés, amelyet petaloid seborrheás dermatitisnek neveznek.

5. Viszketés

 

A seborrheás dermatitis pontos oka nem világos. Hátterében állhat a Malassezia élesztőgomba túlszaporodása, a felesleges faggyú a bőrben vagy az immunrendszer nem megfelelő működése. Malassezia furfur természetes módon fordul elő a bőrön. Ez az élesztőgomba a faggyúban szaporodik, túlszaporodva vörös, pikkelyes plakkokat és korpásodást okoz.

A seborrheás dermatitis tünetei hajlamosak a stressz, a fáradtság vagy az évszakváltás miatt fellángolni. A seborrheás dermatitis kezelés nélkül elmúlhat. Vagy lehet, hogy hosszú távon gyógyszer hatóanyag tartalmú sampont vagy más termékeket kell használnia a tünetek enyhítésére és a fellángolások megelőzése érdekében.

Kezelése:

A serdülők és felnőttek számára a seborrheás dermatitis fő kezelése a gyógyszeres samponok és krémek jelentik. A gyógyszeres samponokat naponta egyszer vagy hetente 2-3 alkalommal használhatók több héten át. A sampont néhány percig rajta kell hagyni a fejbőrön ezután öblítse le. Ha ezek nem hoznak javulást mindenképpen egészségügyi szakember segítségét kell kérni. Az Eucerin korpásodás elleni sampon száraz korpára  és korpásodás elleni sampon zsíros korpára kifejezetten a száraz és zsíros korpa megszűnttetésére lettek kifejlesztve és bőrgyógyászatilag bizonyított hatékonyságuk a seborrheás dermatitisz tüneteire.

Súlyos tünetek esetén a kezelőorvos vényköteles kortikoszteroidot írhat fel, amelyet a fejbőrre vagy a test más érintett területeire is lehet alkalmazni. Ilyen hatóanyagok a hidrokortizon, a fluocinolon, klobetazol. Hosszú távon, több hétig vagy hónapig szünet nélkül alkalmazva mellékhatásokat okozhatnak. Ezek közé tartozik például bőr elvékonyodása. Ha a fejbőröd viszket, vakarózás helyett óvatosan masszírozd meg, mivel a vakarózás sokat ronthat a tüneteken.

Használhatunk különböző dermokozmetikai krémeket is a samponokon kívül. Például a La Roche Posay Kerium DS krém, amely semlegesíti a vörös és pikkelyesen hámló foltokat a bőrön. Segít megerősíteni a bőr természetes védőrendszerét.

Ha sikerült az akut tüneteket megszüntetni és szeretnénk megakadályozni az újabb fellángolást érdemes kíméletes sampont használni. Hiszen a nyugalmi időszakokban a fejbőr sérülékeny lehet, ezért fontos, hogy olyan kíméletes sampont használjunk, amely nem távolítja el a lipideket a fejbőrrül. Jó választás lehet a Bioderma Node sampon. Ez csökkenteni fogja a fellángolások és a viszketés gyakoriságát. Csecsemők, gyermekek és felnőttek számára is egyaránt ajánlott.

 

Források:

Seborrheic dermatitis - Symptoms and causes - Mayo Clinic

Eucerin®: A bőrről|Seborrheás dermatitisz

A szeborreás dermatitis és kezelése: La Roche-Posay (larocheposay.hu)

Hogyan kezeljük a fejbőrön jelentkező seborrheás dermatitist? | BIODERMA